luni, 5 septembrie 2016

Despre voluntariat, cu Pauline Coudurier din Franta

                   Stagiul ei de voluntariat se apropie de final. Un an, și-a dedicat timpul și energia exclusiv copiilor și tinerilor proveniți din mediul străzii, beneficiari ai Asociației Stea.
                    Se numește Pauline Coudurier, are 22 de ani, a absolvit facultatea de ....... și a ales să facă voluntariat în România, la Asociația Stea, prin Serviciul Civic – un program al statului francez care oferă tinerilor oportunitatea de a câștiga experiență în domeniul de interes.
                     Deși avea experiență cu persoane din mediile defavorizate, practicând voluntariatul și în Franța (in timpul facultății), venirea la Satu Mare i-a provocat oarecum emoții: „Veneam într-o țară străină și îmi făceam griji în legătură cu comunicarea. Știam că vom lucra cu copiii și aveam emoții că nu știam cum ne vom înțelege”, povestește Pauline.
Temeriile s-au risipit rapid însă deoarece a fost primită cu brațele deschise iar limbajul non-verbal a ajutat-o să comunice și să se împrietenească cu beneficiarii Asociației Stea.

Prima impresie...
               “Sunt atât de deschiși, de prietenoși, de fericiți să te cunoască încât dispar fricile. Toți vorbeau cu mine, vroiau să-mi povestească despre ei, iar eu nu înțelegeam nimic”, își amintește Pauline.
                Timp de un an a fost aici, 100% pentru ei. Ca voluntar, a venit să ajute, să ofere, să descopere o altă cultură, să învețe o altă limbă, să experimenteze situații cu care se va confrunta pe viitor, în meseria de asistent social. Și așa cum spune chiar ea, “să-și împarta viața cu copiii și oamenii care trăiesc la limita existenței”.
                 Și cum mereu se-ntâmplă ca atunci când oferi, să primești înzecit mai mult, Pauline nu face excepție de la regulă. Și o spune cu ochii înlăcrimați și cu regretul că i-a mai rămas puțin timp la Asociația Stea:
“Am venit aici să ofer însă am primit mult mai mult. Mi-au oferit multă afecțiune și multă fericire. Este fantastic că ei, care trăiesc în condiții uneori de neimaginat, pot fi fericiți mereu, nu își pierd speranța niciodată, o iau de la început zi de zi, neavând aproape nimic. Și se bucură de orice. Aici am învățat multe lucruri, să apreciez mai mult ceea ce am, să reciclez, să valorific fiecare obiect”.
Pauline consideră că fiecare tânăr ar trebui să facă voluntariat, indiferent de organizația pe care o alege.
“Este ceva superb în a oferi momente de bucurie, atenție, de a împărtăși cunoștințele pe care le ai cu cei care au nevoie de ele. Nu se poate descrie în cuvinte ceea ce primești în schimb. Voluntariatul este și o experiență de viață care cu siguranță ajută pentru un viitor loc de muncă”.
Au fost momente și momente. Și bune, și rele. Nu e ușor să lucrezi cu cei care trăiesc la limită. Însă cine cunoaște cu adevărat un om al străzii, cine lucrează cu ei, nu –i mai uită niciodată. Iar Pauline, așa ca mulți alții care ne-au trecut pragul, va pleca cu amintirea unor clipe care și-au pus amprenta pe sufletul ei. Iar o parte din el va rămâne aici, la cei care timp de un an au fost familia ei.






0 Comments