joi, 28 aprilie 2016

47 de persoane fără adăpost pregătite pentru incluziune prin muncă



Asociația Stea organizează vineri 29 aprilie 2016, cu începere de la ora 11.00 la sediul centrului de zi din Satu Mare, Bulevardul Octavian Goga nr.14, conferința de presă ce marchează încheierea proiectului „Start pentru incluziune socială prin muncă”. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG in România. Acesta a fost realizat de către Asociația Stea, în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Bugetul proiectului este de 69.125,54 Euro, din care 62.091,92 Euro finanţare nerambursabilă şi 7.033,62 Euro contribuţia Asociaţiei Stea şi a partenerilor săi.
 
Un aspect vital al muncii Asociației Stea cu persoanele vulnerabile este reușita creșterii stimei de sine pentru a putea ei înșiși să ajungă să facă pași spre integrarea socială. Proiectul „Start pentru incluziune socială prin muncă” a asigurat creșterea capacități organizației de furnizare a serviciilor sociale şi de bază menite să susțină incluziunea în muncă a persoanelor fără adăpost. Elementul central al proiectului îl reprezintă un program inovativ de terapie ocupațională prin horticultură care a permis beneficiarilor, 47 persoane fără adăpost, să treacă printr-o experienţă similară muncii în condiţii protejate pentru a-şi dezvolta abilităţi şi mecanisme de adaptare necesare pentru o bună integrare viitoare pe piaţa muncii. 
Prin Hotărârea Consiliului Local Satu Mare, în martie 2015 Asociația Stea a obţinut în concesiune pe 10 ani un teren de 1439 mp situat în Satu Mare pentru realizarea programului de terapie prin horticultură creat în cadrul acestui proiect și asigurarea sustenabilității acestuia pe termen lung. Astfel, au fost înființate două grădini dotate cu solarii profesioniste cu o suprafata totală de 554 mp, în care beneficiarii proiectului au învăţat să cultive legume, plante aromatice şi flori respectând principiile agroecologiei.

Prin implicarea în programele de terapie ocupațională și consiliere realizate în acest cadru, 47 de persoane fără adăpost au atins diferite stadii de dezvoltare personală, a abilităților lor de viață și pregătire pentru integrarea în muncă. Cu sprijinul partenerilor, 20 de beneficiari ai proiectului cu statut de șomeri neândemnizați, au obținut calificare în meseria de lucrător în cultura plantelor. Pe parcursul proiectului 26 de beneficiari au realizat diferite tipuri de activități lucrative, majoritatea în calitate de zilieri. 7 dintre tinerii cei mai implicați în proiect participă acum în mod aprofundat la pregătirea lansării din această vară a unei activități de economie socială. Aceasta va fi bazată pe producerea și comercializarea de legume și produse derivate, de calitate superioară, cultivate pe baza principiilor agroecologiei învățate de la voluntari francezi cu experiență în domeniu. Astfel, pe termen mediu și lung, Asociația Stea urmărește să creeze locuri de muncă protejate pentru susținerea activă a incluziuni sociale prin muncă a persoane vulnerabile.
„Acest proiect a reprezentat o oportunitate importantă de schimbare pentru oamenii fără adăpost care îşi doresc să se integreze în societate asigurând posibilitatea sprijinirii lor printr-un proces de evoluţie de la stadiul de persoană care depinde de mila şi ajutorul celor din jur, la persoană ce lucrează şi contribuie la buna funcţionare a societății. Mulțumim partenerilor nostri, Consiliului Local Satu Mare, voluntarilor, mass-mediei și diverselor persoane resursă care ne-au fost alături în aceast proiect. Suntem mândrii de rezultatele atinse prin programul de terapie prin horticultură. Acesta asigură răspuns personalizat la nevoile beneficiarilor și îi capacitează să reușească să își schimbe viețile, realizând pași concreți spre integrare socio-profesională. Avem mare nevoie în continuare de sprijinul întregii comunități pentru ca activitățile de economie socială pe care le vom lansa din acest an să devină sustenabile și să ofere locuri de muncă stabile pentru persoanele marginalizate care sunt pregătite și fac eforturi pentru integrarea lor socială”, a declarat Cristina-Maria Bala, managerul proiectului şi director al Asociaţiei Stea.


Despre Asociaţia STEA
Asociaţia STEA este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact:  Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau vă rugăm să vizitaţi:  www.asociatiasteasm.ro

0 Comments