marți, 4 noiembrie 2014

http://kronika.ro/erdelyi-hirek/cel-a-hajlektalanok-integracioja

Lényegesen nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a kormánynak a szociális szolgáltatásokra ahhoz, hogy a társadalom peremén élőket valóban sikerüljön integrálni – vélik a STEA Egyesület munkatársai, akik a szatmárnémeti hajléktalanok társadalmi beilleszkedésének segítése céljából egyszerre foglalkoznak a rászoruló családok valamennyi tagjával, hogy megtörhessék a rossz családi minták folyamatos továbbadását.
stea_munka_b
A civil szervezet három hónapja megalakult mobil csapata folyamatosan járja az utcákat, hogy minden érintetthez eljussanak, illetve hogy rendszeres látogatások révén követni tudják a támogatottaik életének alakulását.
Célcsoportjuk az a körülbelül 160 fős, 85 százalékban roma származásúakból álló hajléktalan közösség, aminek egy része a Szamos parton, a régi strand területén levő, elhagyatottan álló villákban él, más részük pedig az Unió-futballstadion lelátói alatt rendezett be magának improvizált szálláshelyet.
Igazolvány, majd munkahely
„Nincs gond a fogadtatásunkkal, tulajdonképpen örülnek, hogy valaki megpróbál rajtuk érdemben segíteni” – fejtette ki a Krónika érdeklődésére Magyari Zsolt, a mobil csapat egyik tagja, aki szerint az elmúlt hetekben arra helyeztek hangsúly, hogy minden rászorulónak legyenek iratai, hisz csakis ezek birtokában kaphatják meg a nekik járó juttatásokat.
Mint elmondta, elég sokan tengették napjaikat személyi igazolvány nélkül – nekik ideiglenes, hat vagy tizenkét hónapra érvényes igazolványokat készíttettek, amiben nem szerepel állandó lakcím. Magyari Zsolt szerint ennek lassan a végére érnek, és áttérnek a munkahelykeresésre.
Elmondta: bútorgyárakban tudnak munkát találni vagy a takarítóvállalatnál, ahol többnyire igényelnek szakképesítetlen munkaerőt, a gond azonban a legtöbbször az, hogy a rendszertelen életmódjuk miatt a hajléktalanok nem képesek időben megjelenni a munkahelyeiken, ami számos konfliktus forrása.
Mint megtudtuk: ezzel párhuzamosan igyekszenek rábírni őket, hogy a gyerekeket rendszeresen járassák óvodába és iskolába, mivel ez is alapkérdés a beilleszkedésben. A szóban forgó közösség körülbelül negyven százaléka, azaz nagyjából 70 személy kiskorú.
Megtörnék a mintákat
Cristina Bala, az egyesület elnöke szerint a felzárkóztatást szolgáló szociális kezdeményezések közül igen sok azért bukik meg, mert nem képes megtörni a családban generációról generációra átadódó rossz mintákat. Hiába foglalkoznak például naponta több órát a gyerekekkel, ha azok hazatérve nem kapnak megerősítést, sőt a szülők lerombolják azokat a normákat, melyeket megpróbálnak elfogadtatni velük.
Az elnök szerint egyébként könnyebb a dolguk azokkal, akik családban élnek, mint azokkal, akik klánszerű képződményekhez csatlakoznak. Mint kifejtette, utóbbi alatt azt érti, amikor több tíz hajléktalan alkot egy-egy zárt csoportot, ilyenkor ugyanis gyakoribb, hogy elveszik a fizetését annak, aki munkához jut, illetve nagyobb az esélye annak, hogy a többiek visszahúzzák a kiutat keresőket.
Cristina Bala szerint a hajléktalanok, illetve a társadalom peremén élők jellegzetes elfoglaltságai közül a munkájukra nézve a legkárosabb a prostitúció, mivel az utcára kerülő lányokat – részint azért, mert tudják, hogy amit csinálnak, illegális – végleg elvesztik, azaz teljesen kivonják magukat az egyesület programjaiból.
Farmot terveznek
Az elnök kifejtette: iszonyatosan nehéz egy hajléktalan családot integrálni ma Romániában, mivel az állam messze nem fektet akkora hangsúlyt a szociális szolgáltatásokra, mint kellene. Cristina Bala szerint abban az esetben, ha több gyerek van, hiába sikerül elérniük azt, hogy az egyik szülő keresővé váljon, a béréből többnyire a legszükségesebbekre sem futja, nemhogy albérletet tudjanak belőle fizetni. Így mindkét felnőttnek kellene hogy legyen munkahelye ahhoz, hogy megtalálhassák a kiutat a hajléktalanságból, ami egyáltalán nem egyszerű feladat.
Kifejtette: mivel a munkaerőpiacon – elsősorban a rendszertelen életmód, a fegyelmezetlenség és sok esetben a kisebb-nagyobb mértékű fogyatékosságok miatt – a hajléktalanok nagyon nehezen tudják megállni a helyüket, azt tervezik, hogy egy szociális gazdasági rendszerben működő zöldségfarmot hoznak létre a számukra, mivel tapasztalataik szerint a mezőgazdasági munka az, melyet a legtöbbjük el tud végezni.
Cristina Bala szerint egyik projektjük keretében már folytatnak ez irányú képzést. A pályázatukból 2016-ig tudják finanszírozni a mezei munkások betanítását, és azt tervezik, hogy két év alatt létrehoznak majd egy olyan, üvegházakkal is ellátott farmot, mely – a szociális gazdaságoknak járó kedvezmények felhasználásával – megélhetést biztosíthat, ezáltal pedig esélyt adhat a társadalmi beilleszkedésre a hajléktalan roma családoknak.
Az elnök hozzátette: igen súlyos problémának számít a célcsoportjuk esetén a fogamzásgátlás hiánya is, azonban erre is van megoldásuk, és ha a kórház igazgatója tartja magát nőgyógyászati ellátásra vonatkozó kedvezményekkel kapcsolatos ígéretéhez, az emberi jogok betartásával sikerülhet a születésszabályozás meghonosítása a kedvezményezettjeik körében.

Niciun comentariu:

Program de formare în domeniul pedagogiilor digitale pentru profesioniști din centre de zi

  La sfârșitul lunii trecute am dat startul primului atelier de formare în domeniul pedagogiilor digitale organizat în cadrul proiectului “R...