miercuri, 28 noiembrie 2012

Copiii promovează valorile civice la întoarcerea de la "Fraternity Cup"


Una dintre cele mai interesante acţiuni la care asociaţia noastră a participat în această lună a fost cea de a treia ediţie a « Fraternity Cup », important eveniment cultural şi sportiv cu scop educativ, ce a reunit la Paris 96 de copii si 32 educatori veniţi din 12 ţări, din diferite colţuri ale lumii.
 
România a fost reprezentată de Asociaţia Stea printr-un grup de 6 copii cu vârste între 11 şi 13 ani însoţiţi de către echipa educativă formată din coordonatorul centrului nostru de zi, Bogdan Pintea şi profesoara Crina Napradi de la liceul tehnologic din Ardud, experienţa dovedindu-se una deosebită pentru toţi participanţii.
Pe parcursul a 10 zile, copiii au fost implicaţi într-o serie de activităţi educative având ca temă centrală promovarea valorilor civice, la ateliere de dans şi cântec şi bineânţeles, la activităţi sportive : fotbal si rugby, la care au participat prin rotatie toti copiii prezenţi.
Pe lângă acestea, s-au organizat vizite la diferite monumente şi în locaţii cunoscute din Paris, echipa noastră având ocazia să vadă : Muzeul Louvre, Arcul de Triumf, Place de la Greve, Catedrala Notre Dame, bulevardul Champs Elysee, Muzeul de Ştiinţă şi Industrie şi Catedrala Sacre-Cœur.
Acest proiect a avut un deosebit rol educativ şi de formare de abilităţi de viaţă pentru copii, ei având ocazia să trăiască cele câteva zile, într-un mediu multicultural împreună cu alţi copii veniţi din diferite locuri şi cu obiceiuri câte se poate de diverse. Una dintre cele mai importante lecţii învăţate a fost aceea că : “suntem diferiţi, dar asta nu înseamnă a fii mai bun sau mai rău decât ceilalţi » şi că trebuie să ne respectăm diferenţele deoarece acestea ne dau şi mai multă valoare.
De asemenea prin numeroasele activităţi şi jocuri educative, copiii au învăţat concret ce înseamnă a fi un bun cetăţean şi cât de greu, sau de uşor, este să respecţi şi să-ţi însuşeşti valorile civice. Din punctul acesta de vedere, dacă până atunci ei ştiau la nivel teoretic ce înseamnă a fii un bun cetăţean, activităţile organizate la « Fraternity Cup » i-au adus mult mai aproape de concret fiind puşi în situaţii de exersare şi de reflectare asupra comportamentelor avute.
O altă experienţă deosebită pentru copii a fost aceea de a comunica cu colegii lor din alte ţări. Datorită diferenţelor enorme de limbă, ei au fost puşi în situaţia de a se baza mai mult pe limbajul nonverbal. Impresionant a fost că şi în aceste condiţii, ei au legat prietenii şi au reuşit să ducă la bun sfârşit sarcinile comune. Astfel, au învăţat şi cât de importantă este comunicarea, mai ales în momentele când aveau un scop comun şi şi-au dat seama că este mult mai uşor să îşi atingă obiectivele atunci când lucrează împreună.
Şi din punct de vedere al echipei educative schimbul de experienţa cu colegii din alte ţări a fost deosebit de benefic reuşind să stabilească multe contacte, atât cu educatori care lucrează cu copiii străzii cât şi cu educatori din diverse cluburi care folosesc sportul si jocul în scopuri educative, punând bazele unor colaborări la distanţă focalizate pe dezvoltarea metodologiilor de intervenţie specifice muncii cu copiii străzii.
Ediţia a treia a « Fraternity Cup » s-a încheiat cu o gală festivă în cadrul căreia copiii au prezentat diferite momente artistice pregătire şi au fost premiaţi cu cupe şi diplome. La eveniment au participat numeroşi inivitaţi printre care s-au numărat şi două personalitati de marcă: Bernard Diomède campion mondial al Franţei la fotbal în anul 1998 şi Stephane Hessel: scriitor, diplomat şi miltant politic - un erou al rezistenţei franceze din cel de al 2 lea război mondial, veniţi să susţină promovarea mesajelor de pace şi a valorilor civice transmise de către copii.
Toate echipele ce au participat la acest eveniment au sarcina de a transmite mai departe cele învăţate, urmând să fie protagoniştii unor proiecte de promovare a valorilor civice în organizaţiile şi comunităţile din care provin. Acesta este şi cazul nostru, cei 6 copii reuşind deja să pună bazele unui plan de acţiune în acest sens. Printre primele activităţi se numără sărbătorirea Zilei Naţionale, cu această ocazie copiii având ca scop să identifice cât mai multe valori româneşti, motive de mândrie că suntem cetăţeni ai acestei ţări, pe care le vor transmite celorlalţi copii şi tineri în cadrul unor activităţi speciale realizate în cadrul centrului nostru de zi şi al şcolii din localitatea Mădăras.

0 Comments