luni, 9 iulie 2012

COMUNICAT DE PRESĂ - Ateliere de educatie prin IT&C pentru copiii si tinerii străzii



Asociaţia Stea anunţă lansarea unui proiect bazat pe derularea de activităţi educative folosind Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (IT&C) în scopul creşterii şanselor de reintegrare şcolară, profesională şi socială a copiilor şi tinerilor străzii.
Proiectul „Ateliere de educaţie prin IT&C pentru copiii şi tinerii străzii” se derulează în perioada iulie 2012 – iunie 2013, fiind unul dintre proiectele câştigătoare a 8 pachete informatice în cadrul apelului la proiecte ASSOCLIC organizat de către Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, care urmăreşte identificarea şi echiparea proiectelor structurilor ce folosesc materialul informatic ca mijloc de educare şi formare în România.
Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt 17 copii şi tineri ai străzii din Satu Mare (14 – 35 ani) care frecventează cu regularitate centrul de zi al Asociaţiei Stea, care vor învăţa să folosească calculatorul şi cu ajutorul acestuia, să obţină acces la informaţii şi să îşi dezvolte abilităţile de viaţă.
Obiectivele proiectului “Ateliere de educaţie prin IT&C pentru copiii şi tinerii străzii” sunt :
·         Dezvoltarea deprinderilor de scris, citit, socotit şi cunoştinţele de cultură generală a copiilor şi tinerilor prin folosirea de softuri educaţive 
·         Dezvoltarea abilităţilor tinerilor de utilizare a calculatorului pentru căutarea unui loc de muncă şi pregătirea pentru angajare
·         Asimilarea de noi cunoştinţe despre reguli de igienă şi sănătate şi formarea de deprinderi de prevenire a îmbolnăvirilor
·         Dezvoltarea abilităţilor cultural-artistice şi creative şi cele de folosire a calculatorului şi a internetului
Pentru atingerea acestor obiective, în cadrul centrului de zi se vor dezvolta o serie de ateliere educative asistate de calculator. Se vor folosi softuri educaţionale pentru : alfabetizare, matematică, ştiinţele naturii, geografie, cultură generală (anatomie, enciclopedii istorice, etc). De asemenea, cu ajutorul calculatoarelor vor fi organizate competiţii de cultură generală menite să consolideze asimilarea cunoştinţelor.
În cadrul atelierului de orientare şi integrare profesională, tinerii vor învăţa să folosească calculatorul şi internetul în scopul căutării unui loc de muncă, redactării CV-ului şi a scrisorilor de intenţie şi postării documentelor pe site-uri de plasare a forţei de muncă.  
În domeniul educaţiei pentru sănătate, softurile educaţionale folosite vor avea rolul de a transmite informaţii în ceea ce priveşte metodele de prevenire a bolilor. Facilităţile multimedia vor susţine vizual şi auditiv teoria prezentată de asistenţii sociali. De asemenea prin accesarea unor site-uri şi vizionarea de filme educative şi spoturi video, vor fi abordate probleme specifice copiilor şi tinerilor străzii: drogurile, alcoolul, tutunul.
În cadrul atelierelor de dezvoltare a abilităţilor cultural-artistice, sub îndrumarea echipei educative copii şi tinerii vor învăţa să prelucreze imagini şi desene prin intermediul unor softuri specifice, fiind sprijiniţi să contrubuie la realizarea unor articole despre activitatea centrului de zi.
Echipamentele IT vor contribui astfel la diversificarea metodelor educative folosite de Asociaţia Stea astfel încât informaţiile transmise să fie cât mai atractive şi mai uşor de însuşit de către copiii şi tinerii străzii. Acest lucru reprezintă un beneficiu pe termen lung, calculatoarele urmând să folosite în cadrul centrului de zi şi după terminarea acestui proiect.
Prin investiţia în educaţia copiilor şi tinerilor străzii acest proiect va contribui la reducerea îmbolnăvirilor, a consumului de alcool şi droguri şi la incluziunea socială a acestora, facilitând integrarea lor şcolară şi profesională.
Acest proiect se derulează în cadrul centrului de zi al Asociaţiei Stea pentru copiii şi tinerii străzii care funcţionează prin proiectul StradAlternativa implementat împreună cu organizaţiile Asociaţia Popica Onlus din Italia şi Solidarite Enfance Roumanie din Franţa, în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Asociaţia Grenoble Isere Roumanie.
Asociatia STEA este o organizatie neguvernamentală infiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.
Pentru mai multe detalii, va stăm la dispozitie la telefon 0361-884330. Persoana de contact: Cristina-Maria Bala, Director, E-mail: asociatiastea@gmail.comwww.asociatiasteasm.ro

0 Comments