marți, 19 iunie 2012

Foşti “copii ai străzii” deveniţi cetăţeni activi ai comunităţii noastre : Poveştile unor învingători – Există scăpare din “spirala străzii” !


Nu de puţine ori ni se întâmplă să fim priviţi cu scepticism atunci când povestim celor din jurul nostru că suntem o mână de oameni care am ales să ne dedicăm energia pentru a schimba viitorul copiilor şi tinerilor străzii.
Mulţi ne condamnă că oferim servicii sociale unor oameni care “nu merită să fie ajutaţi”, alţii ne privesc cu oarecare admiraţie pentru scopul nostru nobil, dar mare neâncredere faţă de şansele de reuşită ale muncii noastre, puţini sunt cei care au curajul să ni se alăture...

Un lucru e sigur, e nevoie de multă perseverenţă pentru a contracara efectele lipsei de afecţiune, educaţie şi îndrumare pe care copiii şi tinerii care au ajuns pe stradă nu le-au primit din partea familiilor lor, iar efectele anilor traiţi în subcultura străzii nu dispar peste noapte.

Una din cele mai mari bariere în drumul spre integrare socială a copiilor şi tinerilor cu care lucrăm este stima lor de sine foarte scăzută. După ce ani la rând s-au obişnuit să fie trataţi ca şi “gunoi al societăţii”, nu este de mirare că ei au ajuns să nu aibă încredere în propriile capacităţi şi în posibilitatea reală de a avea o viaţă ca ceilaţi oameni din comunitate. Aici intervenim noi, sprijinindu-i să-şi imagineze şi să-şi construiască un viitor mai bun renunţând la viaţa caracteristică străzii şi responsabilizându-i să depună eforturi pentru a se integra în societate.

Şi chiar dacă rezultatele apar mult mai greu decât ne-am dori noi, cei care visăm zi de zi să schimbăm lumea, problemele şi inegalităţile care ne înconjoară, fiecare victorie ne motivează să nu ne lăsăm descurajaţi. Căci, chiar şi o singură viaţă schimbată merită tot efortul din lume...

Cosmin, 24 ani – stivuitorist, trăieşte în chirie şi este independent

Cosmin a fost abandonat de părinţi la naştere. Întreaga copilărie şi-a petrecut-o dintr-un centru de plasament în altul ajungând în cele din urmă pe stradă.
În 2009 asistentul social din cadrul unităţii mobile l-a întâlnit pe stradă. Cosmin a solicitat sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, angajându-se la un supermarket.
În timpul zilei frecventa centrul de zi al Asociaţei Stea iar la scurt timp a intrat în apartamentul social. Aici Cosmin şi-a dezvoltat deprinderile de viaţă independentă, învăţând să se gospodărescă, să-şi gestioneze resursele, să relaţioneze şi să se descurce în comunitate, păstrându-şi totodată locul de muncă.
În timpul liber de după serviciu, Cosmin a decis să continue liceul întrerupt la ieşirea din centrul de plasament şi mânat de o puternică dorinţă de a putea avansa a locul de muncă, a cerut sprijin Asociaţiei Stea pentru a participa la cursuri de formare profesională. Aşa se face că, în cadrul programului de sponsorizări profesionale desfăşurat prin intermediul partenerului nostru, Asociaţia Solidarite Enfance Roumanie şi finanţat de compania Wendel Participation din Franţa, în 2010, Cosmin a absolivit un curs de stivuitorist.
În februarie 2012 Cosmin a ieşit din apartamentul nostru social şi de atunci trăieşte în chirie asigurându-şi cheltuielile din venitul propriu. Cosmin, păstrează o bună legătură cu Asociaţia Stea, fiind monitorizat în mod constant şi apelând la asistenţii sociali atunci când are câte o întrebare, însă el a devenit un tânăr bine integrat în comunitatea sătmăreană. O demonstrează şi ultima sa reuşită : în urmă cu o lună a reuşit cu eforturi proprii să-şi schimbe locul de muncă din cel de muncitor necalificat în cadrul supermarketului, în cel de stivuitorist la o fabrică de canapele obţinând totodată şi un venit cu 30% mai mare.

Ştefan, 27 ani – muncitor la o fabrică de mobilă, mândru să-i ofere copilului său o viaţă mai bună

Când unitatea nostră mobilă l-a cunoscut pe Ştefan în 2005, acesta avea deja mai bine de 7 ani petrecuţi în condiţii de stradă. El a ajuns pe stradă după moartea tatălui său, şi a preferat să fugă de acasă decât să trăiască cu tatăl vitreg care era alcoolic şi violent.
Ştefan nu a trăit niciodată într-un centru de plasament. 
Datorită problemelor legate de alcool şi droguri drumul său spre integrare socială a fost lung şi anevoios.
După multe încercări de angajare şi păstrare a unui loc de muncă, lupta cu dependenţa de alcool şi aurolac, Ştefan este azi un muncitor la o fabrică de mobilă, trăieşte în chirie împreună cu prietena sa şi în curând vor avea un copil căruia doreşte să-i ofere o familie adevărată şi o viaţă mai bună.

... şi alţi 2 tineri din apartamenul social sunt în curs de a le urma exemplul în scurt timp, lăsând locurile lor altor tineri ai străzii care frecventează centrul de zi şi care dau dovadă zi de zi de o puternică motivaţie de schimbare şi dorinţă de integrare profesională.

0 Comments