marți, 10 aprilie 2012

Copiii si tinerii strazii îşi dezvoltă abilităţi de grădinărit

A venit primăvara, iar la Asociaţia Stea acest lucru se vede şi se simte prin multitudinea de activităţi pe care le desfăşurăm şi energia emanată de grupurile de copii şi tineri de la centrul de zi şi din apartamentul social. Pe lângă consilierea şi activităţile educative menite să sprijine copiii şi tinerii să înveţe lucruri utile pentru a se descurca in viaţă, este momentul să reluăm o serie de activităţi practice precum cele de grădinărit. 
Anul trecut beneficiarii centrului de zi au avut satisfacţia de a consuma până toama târziu produse plantate în gradina centrului, de care au avut ei înşişi grijă toată primăvara şi vara, iar la clătitele şi prăjiturile facute în apartamentul social au folosit dulceaţă de prune din producţia proprie de la pomii fructiferi din gradină. 
Nu este de mirare că numărul tinerilor doritori să se implice la activităţile de grădinărit a crescut. Prin urmare, echipa noastra îşi propune să diverifice acţiunile în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât, anul acesta primim sprijin de nădejde din partea asociaţiei GIR 2003 din Satu Mare, organizaţie cu preocupări şi în domeniul agroecologiei, şi a voluntarei noastre, Monica, care va coordona grupul de tineri grădinari.
Primele sarcini au fost deja împărţite între tinerii de la centrul de zi. Grădina a fost săpată şi prima echipă formată din 8 tineri a plantat deja bulbi de ceapă şi usturoi, iar în ghivece, seminţe de  floarea soarelui şi ridichi. Urmează să plantăm şi alte seminţe (fasole, mazăre şi varză). 
În etapele următoare, alte echipe se vor ocupa de plantatul de flori şi amenajarea cât mai estetică a permetrului din zona centrului de zi, vor tunde via şi vor îngrijii pomii fructiferi. În paralel, echipa educativă desfăşoară la centrul de zi un program educativ prin care copiii şi tinerii învăţă câteva noţiuni de bază din domeniul botanicii şi al agriculturii.



0 Comments