luni, 23 ianuarie 2012

Program de formare pentru echipa Stea cu psihologe din Franţa

In perioada 20-21 ianuarie, la Asociaţia Stea s-a derulat un curs de formare condus de 2 psihologe din Franţa destinat angajaţilor şi voluntarilor asociaţiei noastre. Este vorba de primul modul dintr-un program de formare internă pe termen lung care, prin aprofundarea unor teme din domeniul psihologiei, vizează dezvoltarea programelor de consiliere şi intervenţie pe care le realizăm cu copiii şi tinerii străzii la toate nivele noastre de acţiune : unitatea mobilă, centrul de zi şi apartamentul social.

Cele două psihologe, Antoinette LE GOUVELLO şi Yolane DE NANTEUIL sunt voluntare în cadrul asociaţiei Solidarité Enfance Roumanie, unul dintre principali parteneri ai Asociaţiei Stea care implementează alături de Asociaţia Popica Onlus din Italia, proiectul numit StradAlternativa pentru sustinerea integrării sociale a copiilor si tinerilor străzii. În cadrul acestei asociaţii, cele două psihologe sunt responsabile de programul care va asigura sprijin metodologic pentru echipa asociaţiei Stea pe partea de intervenţie psihologică, propunându-şi să adune fonduri nu doar pentru astfel de cursuri ci şi pentru a asigura costurile unei supervizări a echipei facută de către un psiholog specialist din România.
Temele abordate în cursul aceste sesiuni au fost: etapele dezvoltării copilului (0-3 ani); ataşamentul şi tulburările de ataşament; stima de sine şi instrumente de creştere a stimei de sine adaptate specificului intervenţiei cu copiii şi tinerii străzii. Formarea a avut un puternic caracter interactiv şi practic. La fiecare subiect abordat, echipa făcând o corelare cu situaţiile concrete întâlnite în munca de zi cu zi, dezbătând aspecte legate de diferitele metode de intervenţie şi soluţiile practice pe care le putem adopta pentru a creşte impactul programelor educative şi de dezvoltare a abilităţilor de viaţă pe care le derulăm, astfel încât să sprijinim cât mai eficient copiii şi tinerii să îşi dorească şi să îşi construiască un viitor mai bun.
Tot la partea practică, psihologele din Franţa ne-au prezentat un instrument folosit în Franţa în munca cu tinerii aflaţi în dificultate şi pe care am lucrat împreună să-l adaptăm la contextual nostru şi la nevoile şi constrângerile specifice beneficiarilor noştri.
Nu în ultimul rând, psihologele din Franţa au asistat la o serie de activităţi derulate de personalul educativ în cadrul centrului de zi şi cu unitatea mobilă, subliniind faptul că evoluţia pe care ele au observat-o la beneficiarii care frecventează centrul de zi, de la ultima lor vizită, este remarcabilă : creşterea implicării în activităţile educative la care participă (iau cuvântul şi sunt mai activi), îmbunătăţirea atenţiei, creşterea gradului de respectare a regulilor, dezvoltarea abilităţilor de comunicare.
Următoarea sesiune de formare va avea loc peste trei luni când vom continua programul pregătit de psihologele din Franţa abordând la cererea membrilor echipei Stea şi teme legate de diferitele tipuri de adicţii cu care se confruntă şi o mare parte din copiii şi tinerii cu care lucrăm.
Mulţumim celor 2 psihologe pentru munca depusă şi deplasarea la Satu Mare, respectiv asociaţiei Solidarite Enfance Roumanie pentru sprijinul acordat şi în acest domeniu.

0 Comments