marți, 23 martie 2010

Pregatire de spectacol

Noutatea lunii februarie o reprezintă începerea repetiţiilor pentru realizarea unui spectacol care va fi prezentat de către copiii şi tinerii străzii ce frec-ventează centrul de zi cu prilejul unor acţiuni pe care Asociaţia Stea intenţionează să le desfăşoare cu ocazia zilei de 21 martie. La această dată se sărbătoreşte, în România şi în alte ţări din lume, « Ziua Internaţională a Copiilor Străzii », care a fost instituită începand din 1998 prin rezoluţia Forumului Internaţional "Prietenii copiilor străzii" desfăşurat la Varşovia. Si fiindcă nu puteam lăsa un astfel de eveniment nemarcat am ho-tărât să scoatem în evidenţă această zi realizând un spectacol pregatit de copiii străzii şi care are rolul de a sensibiliza opinia publică în ceea ce priveşte situaţia lor.

Spectacolul se bazează pe o poveste construită de către beneficiarii noştri, pusă în scenă sub îndrumarea echipei educative şi a voluntarilor Stea : un copil nefericit deoarece nu are familie, se hotărăşte într-o bună zi să facă o călătorie prin lume pentru a-şi găsi o familie. Ajunge prin diverse locuri şi cunoaşte diferite obiceiuri pentru ca în final el să găsească ceea ce căuta în rândul celor ca el : familia lui o reprezintă ceilalţi copii ai străzii. Piesa oferă o perspectivă asupra unora din aspectele pe care beneficiarii noştri le consideră reprezentative pentru viaţa lor şi combină cu succes elemente ce aparţin stilului dramatic cu cele de umor, cântec, dans tradiţional, circ şi cultură internaţională.

Printr-o implicare serioasă a unui număr din ce în ce mai mare de copii şi tineri, pregătirea spectacolului a devenit o parte semnificativă a programului centrului de zi din aceas-tă perioadă, oferind beneficiarilor noştri prilejul de a-şi pune în valore abilităţile şi de a-şi stabili scopuri proprii, devenind o motivaţie personală pentru ziua de mâine. Practic, pentru echipa educativă, spectacolul reprezintă, la fel ca alte proiecte de animaţie cu finalitate pe termen mediu, un instrument de creştere a motivaţiei pentru schimbare şi a stimei de sine a copiilor şi tinerilor străzii ca răspuns la feed-back-ul pozitiv din partea celor de la centru şi creşterea implicării în activităţile educative. Un prim rezultat observat a fost creşterea frecvenţei cu care copiii şi tinerii au venit la centrul de zi. Astfel, pe parcursul lunii februarie, numărul total de beneficiari ai centrului de zi a fost de 36 copii şi tineri dintre care, 7 au avut peste 15 prezenţe, 9 au avut între 10 şi 15 prezenţe, 6 au avut între 5 şi 10 prezenţe iar 14 copiii şi tineri au avut sub 5 prezenţe. Media numărului de beneficiari a fost de 19 copii şi tineri pe zi.

0 Comments