sâmbătă, 6 octombrie 2018

Oportunități gratuite de dezvoltare pentru tinerii voluntari



Am dat startul cursurilor gratuite pentru tineri organizate pe parcursul lunii octombrie 2018 în cadrul proiectului „Voluntariat – resursă pentru comunitate 2018 !” realizat cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Satu Mare.

Mulțumim fotografului profesionist, Alexandru Ardelean, pentru răspunsul pozitiv la provocarea de a ghida timp de 4 săptămâni unui grup de tineri dornici să se inițieze în tainele artei fotografice. Atelierul foto a debutat printr-un workshop de inițiere la care au participat 19 adolescenți. Cursurile vor continua în luna octombrie cu sesiuni de formare teoretică (2 ore / săptămână) pentru dobândirea de abilități specifice realizării și prelucrării de fotografii tematice și familiarizarea cu diverse programe informatice folosite în prelucrarea fotografiilor. De asemenea, tinerii beneficiază și de câte 2 sesiuni de câte 2 ore de instruire practică individuală pentru realizarea fotografiilor tematice necesare pregătirii primei lor expoziții publice de fotografie pe care o vom organiza la sfârșitul proiectului. Scopul evenimentului este acela de a sensibiliza comunitatea locală cu privire la două teme de interes care duc la excluziune socială: consumul de droguri și discriminarea. Astfel, tinerii sunt încurajați să reflecteze la aceste teme și să transmită gândurile și ideile lor prin intermediul fotografiilor punându-și astfel în valoare talentul.
Cel de al doilea program de formare din cadrul proiectului este cel de dezvoltare personală care a debutat ieri, 5 octombrie cu sesiunea dedicată dezvoltării abilităților de comunicare a tinerilor. Obiectivele specifice ale atelierului au fost: înțelegerea procesului de comunicare și diferențierea elementelor sale principale; identificarea diferitelor tipuri și canale de comunicare; înțelegerea barierelor în comunicare și exersarea abilităților de a comunica prin diferite canale. Prin activități de educație nonformală, jocuri de rol și exerciții în echipă, tinerii au fost ghidați de către formatoarele experimentate ale Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog să experimenteze diferite situații de comunicare pentru a fi capabili să-și adapteze atât mesajul transmis pe cale cuvintelor cât și cel paraverbal și nonverbal în funcție de obiectivul urmărit pentru o comunicare eficientă și reducerea șanselor unor interpretări greșite. Deosebit de appreciate de către tineri au fost exercițiile privind identificarea mesajelor ascunse și cele cu privire la oferirea unui feed-back în mod corespunzător pentru a îmbunătății calitatea comunicării și climatul în grup.  
Atelierele de dezvoltare personală pentru grupul de 20 de tineri înscriși vor continua pe parcursul lunii octombrie cu sesiunile privind negocierea, luarea dezchiziilor și lucrul în echipă.

Toți tinerii sunt în curs de înscriere în programele de voluntariat ale diverselor organizații și instituții sătmărene, având astfel oportunitatea de a-și pune în practică noile abilități dobândite pentru diferite cauze de interes pentru comunitatea sătmăreană.

0 Comments