duminică, 17 iunie 2018

Expoziție „EduMotivation” de colaje si desene

În data de 18 iunie 2018, începând cu ora 14.00 la Centrul Cultural G.M. Zamfirescu din Satu Mare, Asociația Stea are deosebita bucurie de a invita toate persoanele interesate la vernisajul expoziției „EduMotivation”, ce ilustrează prin desene și colaje planurile de viitor construite împreună cu 30 de copii care frecventează centrul de zi Stea. Expoziția pune în valoare viziunile copiilor formate în urma activității intense din ultimele 5 luni care a avut ca scop să le lărgească orizontul cu privire la oportunitățile de viitor care-i așteaptă, încurajându-i să-și descopere propriul potențial și să-și imagineze parcursul profesional pe care și-l doresc.
 Cu sprijinul unor voluntari adulți, pasionați de meseriile lor, dar și a unor agenți economici, organizații și instituții, în perioada 1 februarie – 12 iunie 2018, copiii au avut ocazia să descopere prin activități interactive și vizite la diverse locuri de muncă, 19 tipuri de meserii, fiind stimulați să înceapă să-și contureze o idee despre viitorul lor din punct de vedere profesional:
1. Bucătar / pizzer
2. Coafeză / frizer
3. Medic dentist
4. Asistent medical
5. Fotograf
6. Pompier
7. Polițist
8. Artist plastic
9. Pilot de avion / însoțitor de bord / mecanic / paznic,
10. Jurnalist
11. Sportiv de performanță (caiac) / întreprinzător
12. Taximetrist
13. Mecanic auto
14. Manichiuristă
15. Confecționer / croitor
16. Actor / recuzitier la teatru / regizor / scenograf / operator lumini / operator sunet / mașinist / tapițer / coafor-peruchier-machior
17. Operator în producție la DRÄXLMAIER Satu Mare
18. Tâmplar
19. Mediator școlar / mediator sanitar / expert pe probleme de Romi
Acești copii provin din familii aflate în dificultate unde nu au acces la modele pozitive în ceea ce înseamnă o carieră de succes. Prin activitățile proiectului pilot „EduMotivation”, ei au fost entuziasmați să descopere ce înseamnă să lucrezi în diferite domenii, fiind susținuți să-și identifice aspirațiile în domeniul profesional și să conștientizeze importanța școlii pentru a le putea atinge.
Obiectivele proiectului au vizat prevenirea abandonului școlar timpuriu, creșterea stimei de sine, dezvoltarea abilităților, a cunoștințelor și a motivației copiilor pentru incluziune socio-profesională, asigurarea accesului la modele pozitive și dezvoltarea la acești copii a sentimentului de apartenență la societate.
Cu sprijinul unor licee/școli profesionale și operatori economici din Satu Mare, copiii au avut ocazia să afle și ce înseamnă sistemul de învățământ profesional-dual care combină educaţia primită într-o unitate de învăţământ cu învăţarea la locul de muncă în cadrul unei companii, experiențe importante pentru conștientizarea faptului că după terminarea a 8 clase există numeroase oportunități de formare profesională, iar obținerea unei calificări este cheia pentru un loc de muncă bun.
Tuturor oamenilor minunați care au răspuns pozitiv invitației noastre de a transmite copiilor pasiunea pentru meseriile lor, le mulțumim din suflet pentru că au acceptat provocarea de a deveni adevărate modele pentru acești copii. Implicarea lor le-a dat curajul celor mici de a-și imagina ce vor putea face când vor crește, înțelegând totodată faptul că primul pas pentru orice carieră de succes este să meargă zilnic la școală și să se străduiască să aibă rezultate cât mai bune la învățătură.
Cu sprijinul partenerului nostru, Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, expoziția „EduMotivation” va fi deschisă publicului timp de o săptămână începând cu vernisajul din data de 18 iunie, ora 14.00.
Proiectul pilot „EduMotivation” este realizat de către Asociația Stea în cadrul „Centru de zi Stea pentru copii aflați în risc de separare de părinți” susținut de către Primăria Municipiului Satu Mare prin Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare.
Acest proiect a permis evaluarea în profunzime a nevoilor specifice de dezvoltare ale celor 30 de copii implicați, punând bazele unei viitoare intervenții pe termen lung menite să susțină reușita școlară și cea de integrare profesională a persoanelor din grupuri vulnerabile.
 Va așteptăm cu drag !

0 Comments