vineri, 20 aprilie 2018

O experiență deschizătoare de noi orizonturi


În perioada 14 – 18 aprilie am avut o oportunitate fantastică de dezvoltare profesională prin vizita de schimb de experiență organizată la IMC Weekend School în Olanda, la Amsterdam. Aceasta a fost realizată în cadrul proiectului pilot EduMotivation și a avut ca scop transmiterea către echipa Stea a elementelor de bază ale metodologiei „weekend school” dezvoltată în ultimii 20 de ani de organizația gazdă. Echipa noastă a descoperit minunata activitate a IMC Weekend School în urmă cu mai bine de un an prin intermediul unei voluntare din Franța. Aceasta ne-a povestit despre rezultatele uimitoare obținute în Belgia și Olanda in ceea ce privește dezvoltarea abilităților copiilor din medii defavorizate fiind pregătiți pentru o integrare profesională reușită în funcție de aspirațiile și abilitățile lor. Modelul „weekend school” ne-a inspirat și de atunci urmărim activitatea organizației olandeze cu multă admirație încercând să înțelegem cât mai bine metodele specifice. În urmă cu aproximativ un an am decis să-i contactăm pentru a le cere sprijinul să putem să folosim și noi această metodologie, adaptată la contextul local, în munca de sprijinire a accesului la educație a copiilor din comunități Rome marginalizate. Ne-au răspuns imediat cu mare deschidere și de atunci am avut multiple întâlniri pe skype care ne-au ajutat să punem bazele proiectului pilot EduMotivation pe care îl derulăm deja cu copiii de la centrul de zi Stea în perioada ianuarie – iunie 2018. 
Una dintre cele mai așteptate activități ale acestui mic proiect a fost însă oportunitatea de schimb de experiență. Timp de 3 zile, directoarea Asociației Stea, Cristina Bala a fost ghidată prin vizite de teren și discuții cu diversi profesioniști să înțeleagă elementele cheie ale metodologiei weekend school. Experiența a fost una foarte interesantă. Prima zi a fost dedicată practicii, Cristina fiind primită în mijlocul echipei de la Amsterdam Noord, una din cele 10 filiale IMC Weekend School din Olanda. Aici a participat efectiv la o zi întreagă de program care a cuprins întâlnirea de pregătire cu echipa, primirea celor două grupe de câte 24 de copii, realizarea activităților cu copiii, însoțirea în pauză și reuniunea de evaluare cu echipa la sfârșitul zilei. Tematica zilei a fost „știința” și copii au avut două tipuri de activități pe care le-au făcut în paralel fiecare din cele două grupe. Prima a fost realizată de către doi voluntari, un astronom și un fizician care le-au prezentat copiilor meseria de cercetător științific. Cea de a doua activitate a fost realizată de către un biolog de la Universitatea din Amsterdam care i-a introdus pe copii în fumoasa lume a florei și faunei. Ambele activități au cuprins diverse momente cu sesiuni de prezentare de informații, exerciții practice, întrebări și răspunsuri, copiii fiiind implicați activ și motivați să afle cât mai multe.
Următoarele două zile ale vizitei s-au focalizat pe întâlniri cu membrii echipei IMC Weekend School, de diferite profesii, pentru înțelegerea aspectelor metodologice dar și a modului de funcționare al programului. Organizația IMC Weekend School a fost creată în urmă cu exact 20 de ani de către psihologul Heleen Terwijn și fondată in colaborare cu IMC (International Marketmakers Combination). Programul se adresează copiilor din grupuri vulnerabile (cartiere defavorizate sau migranți), aceștia fiind incluși timp de 3 ani de zile (de la 10 la 13 ani) într-un curs aprofundat de dezvoltare de cunoștințe și abilități de viață prin activități săptămânale pe tematici legate de diverse meserii (inclusiv medic, jurnalist, avocat) dar și alte subiecte precum: rezolvarea de conflicte, dezbaterea, formare abilităților de prezentare, etc... IMC Weeend School realizează conexiuni între profesioniști pasionați de meseriile lor și copiii din medii defavorizate susținându-i pe aceștia din urmă, împreună cu toată rețeaua de absolvenți, sponsori și donatori, într-un parcurs de incluziune socio-profesională. Cercetările realizate arată că absolvenții IMC Weeend School au șanse mai bune de integrare profesională, sunt mai încrezători în forțele proprii și mai conectați cu societatea decât grupul de control format din copii din aceleași medii care nu au avut acces la acest program. În 2018,  IMC Weekend School are peste 10 filiale în diverse orașe din Olanda, aproximativ 1100 de copii participanți la activități în fiecare duminică, 2387 de absolvenți inclusi în programul „Alumni”, aproximativ 400 de profesioniști voluntari pe an care organizarea activitățile pe tematicile diverselor meserii prezentate copiilor, peste de 100 de finanțatori corporatiști și din domeniul business și peste 300 de donatori privați.  IMC Basis implementează programul într-un număr crescător de școli (13 filiale). IMC Weekend School on Tour realizează programul pentru copiii migranți nou sosiți în Olanda (6 filiale). 
Această vizită i-a permis Cristinei să-și formeze o imagine aprofundată despre activitatea organizației olaneze și despre metodologia dezvoltată în cei 20 de ani de experiență. Munca întregii echipe IMC Weekend School, motivația lor pentru ceea ce fac și deschiderea cu care și-au împărtășit experiența, au impresionat-o profund. Dar mai mult decât atât, Cristina a beneficiat de adevărate sesiuni de formare. Prin întrevederile cu Heleen Terwijn, cu formatorii (concept trainers), cu coordonatorii de programe, cu alumni, cu fundraiserii și cu responsabilii de comunicare, Cristina a fost ghidată să înțeleagă procesul de construire a curricullumului Weekend School, elementele cheie ale metodologiei și ale modelului de organizare și funcționare. Acesta este un sprijin important pentru creșterea capacității echipei Asociației Stea de a adapta metodologia la contextul și nevoile locale și lansarea în viitorul apropiat a unui adevărat program pe modelul olandez și la Satu Mare. 
Suntem foarte recunoscători echipei  IMC Weekend School pentru această oportunitate și abia așteptăm să ne numărăm și noi printre „școlile surori” ale sale alături de cele din Belgia, Germania și Mexic.

0 Comments