luni, 1 septembrie 2014

Grup de auto-sustinere pentru persoane vulnerabile din Satu Mare


 
Începând din luna august 2014, în cadrul centrului de zi al Asociației Stea funcționează un nou tip de serviciu menit să sprijine tinerii aflați în dificultate în activarea resurselor proprii și a celor din comunitățile din care fac parte în vederea găsirii de soluții pentru problemele cu care se confruntă. Este vorba despre un grup de auto-susținere, având la bază modelul grupurilor terapeutice specifice terapiei comunitare integrative create de etno-psihiatrul brazilian, Dr. Adalberto Barretto. Principalul scop al acestui serviciu este promovarea sănătății şi bunăstării într-un mod participativ. Ideea de bază în funcționarea grupului de auto-susținere este aceea ca acolo unde există probleme, există şi soluții, ca dificultățile şi constrângerile generează competențe, iar împărtășirea acestora poate ajuta indivizii, familiile şi comunitățile să facă față mai ușor problemelor.

Realizată cu frecvență de o dată pe săptămână, activitatea grupului constă într-o reuniune condusă de către un facilitator, în cadrul căreia participanții aleg să abordeze în detaliu un subiect problematic dintre cele propuse de către cei prezenți. Principiul de funcționare este acela de a valoriza experiențele personale ale membrilor, ajutându-i să găsească soluții pentru diverse situații problematice care-i preocupă din viața de zi cu zi. Membrii grupului care s-au confruntat cu dificultăți similare celei aflate în discuție sunt încurajați să prezinte cum au reușit ei să treacă peste acestea. Pe tot parcursul activității facilitatorul urmărește susținerea unei bune dinamici de grup și respectarea câtora reguli de bază : nu judecăm și nu dăm sfaturi, ci vorbim doar despre experiențe personale prin care am trecut efectiv. În acest mod, discuția ajută participanții să descopere ce au făcut alții atunci când s-au confruntat cu o problemă similară celei pe care o au ei, să identifice noi perspective de abordare a acesteia, să afle informații utile și să le crească încrederea în propriile capacități de a găsi soluții. În cadrul grupului observarea, schimburile de experiențe, confruntarea cu ceilalți, experimentarea de noi comportamente și suportul colectivității sunt o sursă importantă de reducere a stresului social, de învățare şi dezvoltare.

Până în momentul de față la activitățile grupului de auto-susținere creat în cadrul Asociației Stea participă 8 tineri aflați în dificultate, acesta fiind deschis și pentru alți tineri cu vârste între 16 și 35 de ani din grupuri vulnerabile din Satu Mare: tineri fără adăpost, persoane care se confruntă cu dificultăți care pot conduce la excluziune socială, persoane care au săvârșit infracțiuni, persoane care practică prostituția. Grupul se reunește în fiecare zi de joi cu începere de la ora 11.00 la centrul de zi al Asociației Stea din Bulevardul Octavian Goga nr.14 din Satu Mare.

Pentru detalii și programarea la un interviu de selecție a beneficiarilor, persoanele interesate de acest serviciu sunt încurajate să vină direct la Asociația Stea sau să contacteze echipa educativă la telefon : 0361 – 884330, de luni până vineri în intervalul orar : 9.00 – 17.00.

Grupul de auto-susținere este unul dintre serviciile noi pe care Asociația Stea le furnizează în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, implementat în parteneriat cu Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare şi Poliția Locală a municipiului Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36  Euro finanțare nerambursabilă şi 25.166,25 Euro contribuţia Asociaţiei Stea şi a partenerilor săi.

Despre Asociaţia STEA
Asociaţia STEA este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

0 Comments