marți, 26 martie 2013

Asociaţia Stea - o prezenţă activă la Zilele Asistenţei Sociale

În perioada 20 - 22 martie 2013, asociaţia noastră a avut deosebita plăcere de a participa la o serie de acţiuni menite să marcheze "Zilele Asitenţei Sociale". 

Aceste evenimente au fost organizate de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România, structura teritorială Satu Mare cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, SPAS, Organizaţia „Caritas” şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, filiala Satu Mare. 
În luna martie a fiecărui an Colegiul Național al Asistenților Sociali din România sărbătorește ”Zilele Asistenţei Sociale”, luna Asistenței Sociale oferind oportunitatea asistenților sociali de a celebra profesia lor și a reafirma munca pe care o desfășoară  zi de zi în comunitate.
În prima zi, miercuri, 20 martie, după deschiderea oficială s-au organizat workshop-uri pe urmatoarele teme :
 *      Integrarea socio-profesionala a grupurilor vulnerabile;

 *      Prevenire si interventie asupra simptomelor sindromului “Burnout” in profesia de asistent social;

 *      Nevoi si perspective in munca asistentilor sociali
În cea de a doua zi, joi, 21 martie, Asociaţia noastră împreună cu alte ONG-uri a avut posibilitatea să-şi prezinte serviciile sociale în comunitate prin intermediul unor standuri instalate în Centrul Nou, str. Corneliu Coposu între orele 13.00 – 17.00. Aici am dus poduse realizate în cadrul atelierului mestesugaresc "MeşteşugArt" de către copiii şi tinerii care frecventează centrul nostru de zi, iar 3 dintre tinerii noştri au venit şi ei la stand realizând demonstraţii live de fabricare a obiectelor artizanale (coşuri din nuiele şi suporturi de flori din in şi cânepă). Efectul a fost puternic, o mare parte de trecători îşi aruncau privirea asupra standului nostru apreciind ceea ce realizează tinerii, unii chiar lăundu-i pentru talentul lor.
Această acţiune ne-a permis să discutăm cu trecătorii despre situaţia copiilor şi tinerilor aflaţi în dificultate, despre serviciile sociale pe care le furnizăm şi depre soluţiile existente pentru a-i sprijini în mod constructiv să-şi construiască un viitor mai bun. De asemenea, am împărţit pliante pentru a căror realizare mulţumim firmei Gerodar şi d-nei Edita Ghilea.
În cea de a treia zi, vineri, 22 martie, membrii echipei Stea au prezentat acţiunile noastre în cadrul unor activități derulate la Liceul Teologic Ortodox "Nicolae Steinhardt" din Satu Mare şi la Colegiul Naţional "Ioan Slavici" din Satu Mare. Elevii au fost foarte interesaţi să descopere rolul asistentul social în comunitate, atribuțiile sale, servicii sociale existente la nivelul comunităţii și despre probleme de actualitate privind violența, consumul de droguri, discriminarea, etc. 
Sperăm că aceste acţiuni vor contribui la dezvoltarea spiritului de implicare a persoanelor din comunitate pentru rezolvarea problemelor sociale. Asociaţia noastră propune tuturor celor interesaţi diverse activităţi de voluntariat în cadrul unor proiecte inovative care îmbină terapia ocupaţională şi art-terapia cu intervenţia de tip asistenţă socială în beneficiul unor copii şi tineri care nu au avut şansa să se nască într-o familie capabilă să-i susţină în mod adecvat. 
Oricine poate devi voluntar la asociaţia noastră, indiferent de vârstă* şi profesie, avem nevoie doar de motivaţie, entuziasm, optimism şi deschidere. Voluntarii îşi stabilesc singuri cât timp doresc să se implice şi frecvenţa cu care participă la activităţi, aceştia beneficiind de formare şi îndrumare din partea profesioniştilor noştri.
Personele interesate ne pot contacta telefonic : 0361884330 sau 0747232619, prin e-mail : asociatiastea@gmail.com si personal de luni până vineri între orele 9.00 – 17.00 la centrul de zi : B-dul Octavian Goga nr. 14 (cartierul Soarelui) din Satu Mare.
*minorii necesită acordul părinţilor pentru a se putea implica în activităţi de voluntariat

0 Comments