marți, 15 septembrie 2015

Relansăm oportunitățile de dezvoltare prin voluntariat în cadrul echipei Asociației Stea


Luna septembrie aduce numeroase oportunități de implicare la Asociația Stea, odată cu repornirea înscrierilor pentru posturile de voluntariat existente în cadrul programelor noastre având ca beneficiari copii și tineri aflați în dificultate pe care îi sprijinim cu scopul de a facilita incluziune lor socială.


La ora actuală în Satu Mare există sute de copii care trăiesc sub pragul sărăciei, în familii în care drepturile lor sunt departe de a fi respectate. Rezultatele cercetării sociale „Evaluarea nevoilor și accesibilității la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare”, lansată în 2015, arată o nevoie urgentă de intervenție pentru reducerea decalajului dintre oportunitățile de dezvoltare ale copiilor din mediile sociale defavorizate și ceilalți copii din comunitate. În familiile incluse în cercetare aproximativ 44% dintre adulți sunt analfabeți și doar 1 din 5 persoane lucrează; doar un sfert dintre copiii între 0-2 ani sunt înscrişi la o creşă, numai 48% dintre cei de 3-6 ani sunt înscrişi la o grădiniţă, în jur de 70% dintre cei de 7-13 ani sunt cuprinși în învatamantul primar, in vreme ce doar 47% din copiii de 14-18 ani sunt înscrişi la şcoală. Totodată, 6% dintre cei înscriși, merg la şcoală doar câteva zile pe săptămână3% mai rar, iar 10% nu merg deloc. Alte probleme majore identificate in Satu Mare sunt: asumarea deficitară sau greşită a rolurilor parentale; violenţa în familie și exploatarea prin muncă; problemele de sănătate şi abilităţile de igienă slab dezvoltate. 



Voluntariatul la Stea înseamnă a acționa pentru a contribui la o schimbare în bine a acestor situații problematice ce afectează comunitatea noastră, iar acțiunea conduce la acumularea de experiență cu efecte benefice directe asupra celor implicați. Cei ce activează ca voluntari învață cum să lucreze în condițiile unor termene bine stabilite, cu limite clare pentru atingerea unor obiective specifice concrete, învață să-și asume responsabilității și să experiementeze satisfacția de a contribui la o schimbare pozitivă. Toate activitatile de voluntariat presupun muncă în echipa, iar voluntarii învață cât de important este să îți faci treaba bine, căci rezultatele întregii echipe depind de fiecare  membru al acesteia. Sunt lecții prețioase care contribuie la formarea unor competențe cheie în viața profesională a viitorilor angajați în cele mai variate domenii de activitate.



Voluntariat cu copii și tineri în cadrul centrului de zi

Persoanele doritoare să sprijine munca echipei educaționale sunt așteptate să descopere numeroasele oportunități de acțiune în cadrul activităților de la centrul nostru de zi. Voluntarii sunt așteptați în funcție de disponibilitățile personale la programele educaționale și de consiliere ce se desfășoară în principal de luni până vineri, în intervalul orar 9,00 – 17.00. Prima parte a zilei este dedicată activităților cu tinerii și copiii care fie nu frecventează școala, sau au program școlar de dupămasă, iar de la ora 13.00 activitățile se desfășoară pe două grupe de copii între 6 și 16 ani. Voluntarii căutați vor avea rol principal de animatori socio-educativi sprijinind realizarea următoarelor tipuri de activități :

·         Programe educaționale (alfabetizare, realizarea de exerciții de pregătire pentru școală, dezvoltarea cunoștințelor de cultură generală într-o gamă variată de domenii)

·         Educație pentru sănătate și dezvoltarea deprinderilor practice de igienă și prevenire a îmbolnăvirilor

·         Activități de dezvoltare a abilităților de integrare socio-profesională și pregătire pentru muncă

·         Ateliere de creație artizanală (MeșteșugArt)

·         Activități de dezvoltare a inteligenței emoționale

·         Grup de auto-susținere pentru dezvoltarea abilităților de rezolvare de probleme

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, implementat de Asociația Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, Poliţia Locală a municipiului Satu Mare şi Direcţia de Evidenţă a Persoanelor aflată în subordinea Consiliului Local Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România(www.fondong.fdsc.ro).



Voluntariat cu tineri în cadrul programului de terapie ocupațională prin horticultură

Persoanele cu abilități sau cunoștințe în domeniul cultivării de legume, plante aromatice și flori, sau cei doritori să descopere activitățile horticole folosind tehnici de agroecologie, sunt așteptați cu mare drag în echipa grădinarilor de la Stea. Programul de bază este zilnic (de luni până vineri) în intervalul 8.00 – 16.00, cu variații posibile în funcție de necesitățile specifice fiecărui sezon de culturi, însă implicarea voluntarilor se poate face potrivit disponibilităților fiecăruia. Rolul voluntarilor căutați este cel de animatori socio-educativi care să poată sprijini echipa educativă în acordarea unei atenții individualizate tinerilor aflați în programul de terapie ocupațională prin horticultură axat pe obiective aprofundate de dezvoltare persoanlă. Acești tineri au mare nevoie de recunoaștere a eforturilor lor și a rezultatelor pozitive pe care ei le ating, au nevoie de reflectarea de către cei din jur a faptului că și ei sunt oameni valoroși ce sunt capabili de progrese, au nevoie de mult sprijin pentru a-și crește stima de sine doborâtă de multe experiențe de viață negative. De aceea, căutăm voluntari capabili să treacă dincolo de prejudecățile referitoare la oamenii fără adăpost, cu multă rămbare și empatie, dornici să descopere omul din spatele unor povești de viață nefericite și să-l sprijine în construirea unui viitor mai bun.

Voluntarii sunt așteptați atât la activitățile ce se desfășoară atât în interior, cât și la cele pe teren (grădinile cu solarii din curtea centrului nostru de zi, cât și cele din în zona Curtuiuș) :

  • Activități de dezvoltare a abilităților de viață (sociale, emoționale, cognitive, comportamentale)
  • Instruire în domeniul cultivării plantelor
  • Activități de dezvoltare a abilităților de integrare socio-profesională și pregătire pentru muncă
  • Program de terapie ocupațională prin horticultură (activități de consiliere de grup, activități practice de gradinărit)

Aceste activități se desfășoară în cadrul proiectului „Start pentru incluziune socială prin muncă” realizat de Asociaţia Stea în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). 



Principalele condiții pentru inregistrarea în programele de voluntariat ale Asociației Stea sunt : dorința de implicare, capacitatea de a interacționa în mod pozitiv și nediscriminatoriu cu beneficiarii serviciilor furnizate de asociație și seriozitatea candidaților de a-și asuma rolul de voluntar. În cazul minorilor este necesară obținerea realabilă a  acordului părinților pentru derularea activităților de voluntariat. Echipa noastră va asigura instruirea voluntarilor, un cadru adecvat și resursele necesare realizării activităților de voluntariat precum și certificarea realizării acestor activități, care, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare, poate fi considerată ca și experiență profesională.

Persoanele interesate de oportunitățile de voluntariat în cadrul Asociației Stea sunt rugate să ne contacteze la telefon : 0361-884330, mobil : 0758277871, e-mail: asociatiastea@gmail.com, persoană de contact : Tarța Diana, responsabil coordonare voluntari. Pentru mai mult detalii vizitaţi:  www.asociatiasteasm.ro.

În perioada septembrie - noiembrie 2015, echipa Asociației Stea va realiza prezentări ale programului de voluntariat în cadrul instituțiilor de învățământ din Satu Mare, ca parte a activităților din campaniile de recrutare de voluntari.


Despre Asociaţia STEA
Asociaţia STEA este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă. 




0 Comments