luni, 23 iunie 2014

ANUNŢ DE PRESĂ – IMPLEMENTARE PROIECT - Tabără şi Festival Internaţional de Cultură şi Tradiţii Transfontaliere




ANUNŢ DE PRESĂ – IMPLEMENTARE PROIECT

„Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082”

Tabără şi Festival Internaţional de Cultură şi Tradiţii Transfontaliere

În perioada 23 – 27 iunie 2014 are loc la Satu Mare o tabăra internaţională şi un festival de cultură şi tradiţii din zona transfontalieră la care participă 80 de persoane (copii, tineri, voluntari şi membrii ai echipelor educative) din cadrul a 5 organizaţii neguvernamentale care lucrează cu copii şi tineri aflaţi în dificultate din România, Ungaria şi Ucraina. Evenimentul reprezintă punctul culminant al proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082” finanţat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina.

Tabăra este un excelent instrument de continuare şi desăvârşire a parcursului de dezvoltare a abilităţilor de viaţă pe care beneficiarii din cadrul organizaţiilor partenere l-au făcut în ultimele 6 luni prin programele de dezvoltare personală, vizitele culturale şi turneele artistice organizate în cadrul acestui proiect. Programul taberei se bazează pe activităţi comune din domeniul artelor expresive (cântec, pictură, teatru, ateliere de creaţie manuală), activităţi de animaţie socio-educativă, jocuri şi sport. De asemenea, sub îndrumarea localnicilor care au rol de ghizi, participanţii vizitează diferite obiective reprezentative din Satu Mare, descoperind aspecte interesante cu privire la istoria şi tradiţiile acestor locuri.

O parte importantă a programului zilnic este dedicată ultimelor repetiţii ale spectacolelor ce vor fi prezentate în cadrul festivalului ce urmează să aibă loc în ultimele două zile ale taberei, iar copiii şi tinerii lucrează de zor la o serie de surprize pe care le vor oferi în dar spectatorilor care acceptă invitaţia la acest eveniment.

Festivalul cuprinde un total de 6 reprezentaţii artistice, câte una creată de către fiecare din cele 5 grupuri de copii şi tineri participanţi, având rol de a pune în valoare elementele de tradiţie culturală din zona transfrontalieră specifice diferitelor popoare şi etnii (Română, Maghiară, Urcainiană şi Romă) care convieţuiesc aici şi un al 6-lea moment artistic construit în comun de către beneficiarii Asociaţiei Stea şi cei ai Fundaţiei DOWN Carei cu scopul de a combate discriminarea grupurilor vulnerabile şi a promova incluziunea socială.
Spectacolele vor avea loc în :
Sala Festivă a Liceului Teologic Romano Catolic „Hám János” din Satu Mare,
str. 1 Decembrie 1918 nr. 2, după următorul program :
·         Prima parte : Joi, 26 iunie 2014 de la ora 17.00
·         Partea a doua : Vineri, 27 iunie 2014 de la ora 16.00

Festivalul îşi propune să contribuie la creşterea interesului tuturor membrilor comunităţii în păstrarea tradiţiilor locale, încurajând dialogul şi cooperarea transfrontalieră. Publicul va descoperi bogăţia patrimoniului cultural din regiunea transfrontalieră, având în acelaşi timp posibilitatea de a susţine creşterea stimei de sine a copiilor şi tinerilor de pe scenă apreciindu-le talentul şi implicarea.


Acest proiect este derulat de către Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educatie, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), Asociatia Stea si Fundatia Down Carei (România), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina).

Detalii suplimentare despre proiect pot fi obtinute de la Asociaţia Stea, persoană de contact PINTEA Bogdan – expert profesional, la numărul de telefon 0743174169 sau de la Centrul de Resurse CREST Satu Mare, persoana de contact FORGACS Raluca – manager proiect, prin numarul de telefon 0261-877770.
                                                                                                                          

Acest document a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestui comunicat intră în responsabilitatea Asociaţiei STEA şi nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.






Citește mai mult

duminică, 22 iunie 2014

Spectacolul "AI ROMALES !" va fi prezentat in cadrul unui festival internaţional



În perioada 26 - 27 iunie, sătmărenii au posibilitatea de a urmării spectacolul construit și pus în scenă de tinerii noștri în cadrul unui festival internațional ce reunește la Satu Mare partenerii din România, Ungaria și Ucraina implicați în proiectul „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082” finanţat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina.
Evenimentul urmărește promovarea valorilor şi a elementelor de tradiţie culturală din zona transfrontalieră specifice diferitelor popoare şi etnii (Română, Maghiară, Urcainiană şi Romă) promovând interculturalitatea, dar şi punerea în valoare a talentului şi a potenţialului copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi sau aflaţi în dificultate, facilitând lupta împotriva discriminărilor şi incluziunea socială a grupurilor vulnerabile.
Spectacolul „AI ROMALES !” a fost creat în perioada ianuarie – aprilie 2014 în cadrul unui “Program de dezvoltare personală bazat pe elemente de tradiţii culturale transfrontaliere” realizat de către echipa Asociaţiei Stea. Acesta este rodul muncii tinerilor străzii implicaţi încă din faza de alegere a temei spectacolului care s-a făcut luând în considerare părerea acestora, evaluarea talentului lor în diferite domenii, dar şi faptul că, în ciuda apartenenţei a peste 90% dintre aceştia la comunităţi de etnie romă, ei şi-au pierdut identitatea culturală, iar majoritatea elementelor de tradiţie specifice acestei etni le erau necunoscute. Astfel, sub îndrumarea expertului cultural, domnul Dorel Iurcencu, tinerii au început incursiunea magică în istoria romilor, pornind de la origini şi explorând elementele specifice culturii lor în decursul timpului, construind împreună toate componentele unui adevărat spectacol artistic (scenariu, coloană sonoră, costume, decor) ce a fost pregătit cu sprijinul generos al Teatrului de Nord Satu Mare, a Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu” şi a unor oameni de cultură din Satu Mare.

Vă așteptam alături de noi la festivalul internațional !

Detalii suplimentare pot fi obținute de la Asociaţia Stea, persoană de contact PINTEA Bogdan – expert profesional, la numărul de telefon 0743174169 sau de la Centrul de Resurse CREST Satu Mare, persoana de contact FORGACS Raluca – manager proiect, prin numărul de telefon 0261-877770.

Proiectul „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” - HUSKROUA/1101/082” este derulat de către Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educație, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), Asociația Stea si Fundația Down Carei (România), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina).
Acest comunicat a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul acestui comunicat intră în responsabilitatea Asociaţiei STEA şi nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.
Citește mai mult

marți, 17 iunie 2014

Caravana EDUCALTERNATIVA te asteapta in Centrul Nou




               Maine, 18 iunie 2014, între orele 14.00 -16.30, Asociaţia Stea aşteaptă sătmărenii, mici si mari, in Pasajul Corneliu Coposu, la un program interactiv de activităţi ale Caravanei "Educalternativa" pregătit în mod special pentru cei mici cu ajutorul voluntarilor din Franta si Italia.
                De asemenea, echipa STEA va oferi informatii celor care vor sa devina voluntari si sa dea o mana de ajutor la actiunile educative desfasurate in mediile sarace ale orasului.
Această acţiune se derulează în cadrul proiectului “Educaţie pentru viitor”, „Educaţie pentru viitor” care are ca scop susţinerea educaţiei timpurii, a integrării în sistemul educativ şi a dezvoltării abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor din medii defavorizate din municipiul Satu Mare. Proiectul, iniţiat şi coordonat de Andrei Henciu, angajat Orange,  a fost selectat în cadrul concursului „Susţine un ONG” organizat de Fundaţia Orange, ce oferă anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţii Orange România, program ce a oferit în 2014 finanţări de peste 125.000 lei.

              Activitatea Caravanei "Educalternativa", combinată cu servicii sociale şi programe educative complexe desfăşurate în cadrul centrului de zi al Asociaţiei Stea contribuie la dezvoltarea de cunoştinţe şi abilităţi în rândul copiilor şi tinerilor aflaţi în dificultate, reducând astfel decalajele educaţionale generate de lipsa stimulării în mediul familial şi de neasumarea adecvată a rolurilor parentale, care există între aceştia şi ceilalţi copii şi tineri din comunitate. De asemenea, activităţile proiectului se axează pe influenţarea pozitivă a atitudinii părinţilor faţă de viitor reducând lipsa de perspective specifică mediului defavorizat în care trăiesc, dezvoltându-le cunoştinţele şi abilităţile şi determinându-i să susţină educaţia copiilor lor şi să facă paşi importanţi spre incluziunea socială.

Despre Asociaţia STEA

Asociaţia STEA este o organizavie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociatia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.



Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange desfăşoară proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere, ajutându-le să comunice şi să relaționeze, pentru a se integra în societate şi pentru a trăi mai bine. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi http://www.fundatiaorange.ro/.

Citește mai mult

joi, 12 iunie 2014

Activitati pentru toti copiii în Gradina Romei cu Caravana "Educalternativa"

Azi, între orele 14.00 -16.30, Asociaţia Stea aşteaptă sătmărenii în Grădina Romei, la un program interactiv de activităţi ale Caravanei "Educalternativa" pregătit în mod special pentru cei mici cu ajutorul unui grup de 6 voluntare din Franţa, studente in domeniul constuirii si realizării de proiecte de solidariate internationala. 
Echipa noastră aşteaptă toţi copii la ateliere de creaţie, face-painting, jocuri sportive şi de grup,  în timp ce părinţii vor putea afla mai multe despre activitatea asociaţiei.
Această acţiune se derulează în cadrul proiectului “Educaţie pentru viitor”, „Educaţie pentru viitor” care are ca scop susţinerea educaţiei timpurii, a integrării în sistemul educativ şi a dezvoltării abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor din medii defavorizate din municipiul Satu Mare. Proiectul, iniţiat şi coordonat de Andrei Henciu, angajat Orange,  a fost selectat în cadrul concursului „Susţine un ONG” organizat de Fundaţia Orange, ce oferă anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţii Orange România, program ce a oferit în 2014 finanţări de peste 125.000 lei.
Activitatea Caravanei "Educalternativa", combinată cu servicii sociale şi programe educative complexe desfăşurate în cadrul centrului de zi al Asociaţiei Stea contribuie la dezvoltarea de cunoştinţe şi abilităţi în rândul copiilor şi tinerilor aflaţi în dificultate, reducând astfel decalajele educaţionale generate de lipsa stimulării în mediul familial şi de neasumarea adecvată a rolurilor parentale, care există între aceştia şi ceilalţi copii şi tineri din comunitate. De asemenea, activităţile proiectului se axează pe influenţarea pozitivă a atitudinii părinţilor faţă de viitor reducând lipsa de perspective specifică mediului defavorizat în care trăiesc, dezvoltându-le cunoştinţele şi abilităţile şi determinându-i să susţină educaţia copiilor lor şi să facă paşi importanţi spre incluziunea socială.

Despre Asociaţia STEA

Asociaţia STEA este o organizavie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociatia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

 

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange desfăşoară proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere, ajutându-le să comunice şi să relaționeze, pentru a se integra în societate şi pentru a trăi mai bine. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi http://www.fundatiaorange.ro/

 

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, director, e-mail: asociatiastea@gmail.comsau vă rugăm să vizitaţi  www.asociatiasteasm.ro

Citește mai mult

miercuri, 11 iunie 2014

Lansarea proiectului “Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”




COMUNICAT DE PRESĂ


PENTRU PUBLICARE IMEDIATĂ

Asociaţia Stea lansează proiectul “Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”

Satu Mare, România, 11 iunie 2014

Asociaţia Stea anunţă lansarea proiectului „Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, implementat în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Poliţia Locală a municipiului Satu Mare, în perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36  Euro finanţare nerambursabilă şi 25.166,25 Euro contribuţia Asociaţiei Stea şi a partenerilor săi.

Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului la servicii sociale şi de bază al persoanelor dezavantajate din municipiul Satu Mare. Această iniţiativă asigură premisele creşterii eficacităţii şi eficienţei intervenţiei sociale de la nivel local pe baza dezvoltării unui parteneriat inter-sectorial pentru o abordare din perspective multiple a problemelor grupurilor ţintă în vederea prevenirii şi depăşirii situaţiilor de dificultate. Astfel, ONG-urile şi instituţiile publice din Satu Mare ce acţionează în domeniul social vor fi implicate în activităţi comune care vor potenţa eforturile de incluziune socială a grupurilor vulnerabile.
În acelaşi timp, proiectul urmăreşte creşterea capacităţii Asociaţiei Stea ca prin dezvoltarea structurii sale, promovarea voluntariatului şi a muncii în reţea, să furnizeze servicii sociale şi de bază având ca beneficiari direcţi un număr de 465 de persoane dezavantajate : copii şi tineri ai străzii, persoane fără adăpost, persoane care se confruntă cu dificultăţi care pot conduce la excluziune socială, persoane care au săvârşit infracţiuni, persoane care practică prostituţia. De asemenea, proiectul îşi propune să contribuie prin diferite tipuri de acţiuni la combaterea discriminării, promovarea cetăţeniei active, a solidarităţii sociale şi cristalizarea unui mediu favorabil dezvoltării sectorului ONG.

Identificarea nevoilor şi cercetarea comprehensivă a situaţiei grupurilor ţintă, prin cuantificare şi cartografiere, va aduce comunităţii sătmărene o mai bună capacitate de gestionare a problemelor populaţiei vulnerabile. Mai mult, paleta de acţiuni sociale va creşte adăugând o dimensiune necesară progresului uman atât în rândul beneficiarilor direcţi, cât şi al celorlalţi cetăţeni ai municipiului. Proiectul îşi propune să construiască instrumente eficiente de intervenţie socială pentru o implementare sustenabilă şi reproductibilă, cu transmiterea modelelor de lucru şi de organizare către alte entităţi şi centre urbane interesate în dezvoltarea de servicii flexibile şi inovatoare pentru populaţia vulnerabilă şi rezultate mai bune în viaţa socială a comunităţii locale.

„Acest proiect este conceput să aducă o contribuţie majoră în dezvoltarea socială a municipiului Satu Mare asigurând o abordare globală a problematicii incluziunii sociale prin acţiune directă la cele trei niveluri fundamentale : persoanele vulnerabile – prin servicii sociale şi de bază adaptate nevoilor identificate ; instituţii şi organizaţii ce acţionează în domeniul social – prin munca în reţea şi eficientizarea utilizării resurselor; comunitatea locală – prin promovarea implicării în susţinerea acţiunilor sociale”, a declarat Cristina-Maria Bala, managerul proiectului şi director al Asociaţiei Stea.

Despre Asociaţia STEA
Asociaţia STEA este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecărui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociaţia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.


Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact:  Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau vă rugăm să vizitaţi:  www.asociatiasteasm.ro


Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org 



 

Citește mai mult