joi, 31 octombrie 2013

Comunicat de presa : O experienta SEV in domeniul combaterii excluziunii sociale



Azi, 31 Octombrie 2013, cu incepere de la ora 10.00, Asociatia Stea a organizat la Satu Mare conferinta de presa de prezentare a rezultatelor proiectului Voluntariat pentru incluziunea copiilor si tinerilor straziipe care asociatia il deruleaza in perioada ianuarie – decembrie 2013. Acesta este un proiect finantat de catre Comisia Europeana prin intermediul Programului “Tineret in Actiune” – Actiunea 2 : Serviciul European de Voluntariat, avand ca promotori organizatia Popica Onlus din Italia cu rol de Organizatie de Trimitere si Organizatie de Coordonare si Asociatia Stea cu rol de Organizatie Gazda
Acest eveniment a marcat finalul stagiului de voluntariat al Yleniei Perrottelli, voluntar SEV (Serviciul European de Voluntariat) care in ultimele 9 luni (februarie – octombrie 2013) a activat la Asociatia Stea din Satu Mare in cadrul proiectului sus-numit.
In cadrul conferintei de presa Ylenia Perrottelli a prezentat principalele rezultate ale proiectului si beneficiile obtinute in urma acestei experiente in cadrul Serviciului European de Voluntariat. Proiectul si-a atins pe deplin obiectivele atat cele legate de dezvoltarea metodelor inovative de interventie sociala prin activitati de educatie non-formala realizate la Asociatia Stea, cat si cele de promovare a cetateniei active si dezvoltare a abilitatilor voluntarei implicate prin intermediul actiunilor strans legate de combaterea problemelor de excluziune sociala a grupurilor vulnerabile din Satu Mare.
Pe parcursul celor 9 luni, de activitatile in care s-a implicat voluntara SEV la centrul de zi al Asociatiei Stea au beneficiat un numar total de 52 de copii si tineri ai strazii. Este vorba de  : activitati practice de igiena (intretinerea igienei corporale, spalatul hainelor) si activitati educative si de consiliere pe teme de sanatate si educatie sexuala (prevenirea bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite); activitati de preventie si lupa impotriva adictiilor si a comportamentelor cu grad ridicat de risc (cersetorie, prostitutie, delincventa); activitati de dezvoltare a inteligentei emotionale (comunicare interpersonala, gestiunea conflictelor); ateliere de terapie ocupationala (gradinarit si realizare de obiecte artizanale); ateliere de educatie IT&C prin care tinerii au invatat sa foloseasca calculatorul pentru a-i ajuta sa-si gaseasca un loc de munca (realizare CV, gasire oferte, pregatire pentru interviul de angajare); proiecte de teatru social si de animatie socio-educativa menite sa sprijine cresterea stimei de sine a copiilor si tinerilor.
Alte activitati importante la care a participat Ylenia Perrottelli sunt cele derulate de unitatea mobila a Asociatiei Stea prin care 150 de persoane (copii, tineri, familii, grupuri) care traiesc in conditii de extrema dificultate au fost monitorizare si au primit asistenta pentru realizarea a diferite demersuri necesare obtinerii de acte de identitate sau acces la diferite servicii in comunitate. De asemenea, Ylenia s-a implicat in realizarea unei cercetari calitative asupra situatiei grupului tinta cu care lucreaza Asociatia Stea rezultand un „Raport cu privire la cauzele istorice de discriminare si conditiile de viata ale romilor din Satu Mare : cazul beneficiarilor Asociatiei Stea” avand ca suport audio-video documentarul „Bine ati venit in casa mea” realizat in cadrul acestui proiect.
In urmatoarele 2 luni pana la finalul proiectului Asociatia Stea si Popica Onlus vor organiza o serie de evenimente de diseminare si exploatare a rezultatelor proiectului prin care, pe baza modelului de succes al experientei Yleniei Perrottelli se va promova voluntariatul si cetatenia activa in randul tinerilor din Romania si Italia.
Asociatia STEA este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tanar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinandu-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca.
Din anul 2004 Asociatia Stea este un membru activ al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0361-884330 sau 0751909535. Persoana de contact: Diana Bretan, Referent relatii externe, E-mail: asociatiastea@gmail.com.      



Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene

Acest comunicat reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.    

0 Comments